Hoe kun je het beste je loungeset schoonmaken?

Het zijn bizarre tijden dit voorjaar 2020. Maar toch is het wellicht een goed idee om gewoon net als altijd door te leven. En ook om wanneer dat lukt even te genieten. Het goede nieuws is dat buiten het zonnetje weer gaat schijnen. We kunnen dus weer lekker naar buiten in de tuin. Wel zo fijn natuurlijk nu we meer thuis zijn . De zon schijnt bovendien ook preventief te werken. Een goed idee dus om even elke dag in de zon te gaan zitten. Maar dan moet je natuurlijk wel even je loungeset schoonmaken en tuin op orde brengen. In deze blog vertellen we je alle ins en outs over het schoonmaken je loungeset.

 

Kussens loungeset schoonmaken

Close up van een antraciet kussen op een loungeset

Het belangrijkste onderdeel van je loungeset zijn natuurlijk de kussens. Belangrijk daarbij is om deze vooral zo goed mogelijk te beschermen. Zo blijven ze zo lang mogelijk als nieuw. Laat je ze op je loungeset liggen? Plaats dan na gebruik een plastic of polyester beschermhoes over je loungeset. En berg je kussens in de winter ook droog op in speciale kussenhoezen.
Zijn de kussens vuil? Probeer ze dan eerst te reinigen met een borstel of droge doek. Reinig ze daarna met een vochtige doek met wat wasmiddel. Hebben de kussens een rits?
Dan kun je de hoezen op dertig graden in de wasmachine wassen. Check wel altijd voor de zekerheid even het etiket. Kussens met vulling zonder rits maak je alleen aan de buitenzijde schoon. Laat de kussens nooit in de zon drogen. Dat kan voor verkleuringen zorgen.

 

Wicker loungeset schoonmaken

Wicker tuinsets nemen steeds meer toe aan populariteit. Het heeft dezelfde natuurlijke uitstraling als riet, maar is van sterk duurzaam kunststof gemaakt. Verwijder eerst de kussens en maak deze volgens de procedure zoals deze in de paragraaf hierboven wordt beschreven schoon. Maak je wickerset regelmatig even schoon met een droge doek, plumeau of microvezeldoek. Zo blijft je set er op en top uitzien.
Gebruik voor grover vuil een zachte borstel of veger van een veger en blik. Of neem een licht vochtige doek met wat schoonmaakmiddel. Ook een tandenborstel is handig voor de kleine kieren en hoekjes.
Maak je wicker loungezet eerst schoon met de stofzuiger waar je een speciale borstel opzetstuk op plaatst. Schimmels en groene aanslag verwijder je met een mengsel van 75% warm water en 25% azijn. Leg je kussens pas terug op de loungebank wanneer het wicker goed droog is.

 

Vlekken uit tuinkussens verwijderen

Koffie mok die om is gevallen en een vlek achter heeft gelaten op een wit kussenlaken
Probeer de tuinkussens van je loungeset zo goed mogelijk te beschermen. Plaats altijd een hoes over je tuinset of berg je kussens op in een speciale tuinkussenkist.
Zijn je kussens toch nat geworden van de regen? Plaats de kussens dan rechtop en laat het regenwater eraf lopen. Droog de tuinkussens van je loungeset daarna goed af met een droge doek.
Eventuele vlekken kun je het beste direct verwijderen. Gebruik hiervoor een borstel of licht vochtige doek met wasmiddel. Ook kun je ossengalzeep of een citroentje gebruiken.Dit zijn beide zeepsoorten die niet schadelijk zijn voor textiel. Ze zijn zeer effectief tegen allerlei soorten vlekken.

 

Hoezen loungekussens wassen

Wanneer de hoezen een rits hebben, dan kun je ze verwijderen en meestal ook wassen. Dit doe je in de wasmachine op 30 graden.
Houd daarbij rekening dat natuurlijke stoffen zoals katoen kunnen krimpen in de was. Dit gebeurt vaak wanneer de stof niet van goede kwaliteit is. Lees van tevoren het wasvoorschrift in het etiket.
Vind je geen etiket dan kun je ervan uitgaan dat je de hoezen altijd wel op een lage temperatuur kunt wassen. Twijfel je? Was ze dan in bad in lauwwarm water en wat shampoo.

 

Wicker vlechtwerk repareren

Close up foto van een wickers stoel in het antraciet
Wicker is een soort vlechtwerk net als riet maar dan van kunststof. De draden van de wicker worden daarbij om een aluminium basis geweven. Deze draden worden in lange banen geweven met een begin- en een eindpunt.
Soms laten deze begin- en eindpunten los. Dit kun je herstellen door de draad weer terug te schuiven. Ook kun je de begin- en eindpunten weer op de juiste locatie terugplaatsen.
Wanneer je op Google wicker vlechtwerk intypt, dan zie je allerlei afbeeldingen met voorbeelden. Daar kun je zien hoe je eventuele schade aan je wicker kunt herstellen.

 

Loungeset onderhoud

Hardhouten loungesets maak je schoon met een borstel en zacht reinigingsmiddel. Behandel het hout met een meubelolie die je aanbrengt met een borstel. Laat dit een kwartier intrekken en wrijf het na met een droge doek.
Kunststof loungesets spray je van tevoren in met een speciale beschermende spray.
Plaats de stoelen altijd schuin tegen de tafel zodat het regenwater er makkelijk af kan stromen. Maak de meubelen schoon met een zacht reinigingsmiddel of wat water met soda.
Metalen of gepoedercoate loungesets vragen weinig onderhoud. Je hoeft deze alleen maar af en toe even af te nemen met een licht vochtige doek. Soms zijn er krasjes; deze kun je wegwerken met een lakstift of nagellak.
Ook ontstaan er soms roestplekken. Schuur deze licht op, reinig ze met wat water en ammoniak en behandel ze daarna met een antiroestmiddel. Vervolgens kun je de plekken bijwerken met een lakstift of nagellak.

Aluminium loungesets maak je schoon met een licht vochtige doek en wat reinigingsmiddel. Doe dit regelmatig zodat het vuil niet hecht op het oppervlak. Aluminium kan na verloop van tijd wel gaan verweren of dof worden door de UV straling. Behandel het aluminium daarom met een beschermlaag polisher, aluminium was of protector.