Welke terrasverwarmer is het beste?

beste terrasverwarmer

De eerste warme lentedagen zijn alweer achter de rug. Tijd dus om de tuin weer gezellig te maken. Zeker nu we dit voorjaar meer thuis zijn, is het een goed idee om de tuin alvast zomerklaar te maken. Ook hebben de meesten van ons daar nu meer tijd voor. Zo kun je straks volop genieten van je gezellige tuin.

Alle planten, bloemen en accessoires kun je vanuit huis online bestellen. Op en top gemak dus. Wat in ieder geval niet mag ontbreken is een gezellige sfeerhaard of terrasverwarmer. Super sfeervol natuurlijk om op een warme zomeravond rondom de sfeerhaard te zitten.

Er zijn staande en tafelmodellen in allerlei vormen en kleuren. Ook kan een staande of hangende terrasverwarmer handig zijn voor de wat frissere voorjaarsdagen. Zo kun je al vroeg in het voorjaar en tot laat in het najaar lekker buiten dineren. Vandaag zetten we alle soorten en modellen terrasverwarmers even op een rij. Ook vertellen we je welke terrasverwarmer in welke situatie de beste keuze is.

 

Waar kun je de terrasverwarmer plaatsen?

Welke soort terrasverwarmer je kiest is afhankelijk van de locatie en het gebruik. Wil je bijvoorbeeld een mobiele of vaste terrasverwarmer? En in welke ruimte ga je de terrasverwarmer plaatsen? Gaat het om een open ruimte? Dan kun je het beste kiezen voor een terrasheater met korte golf.

Deze warmte is vergelijkbaar met de warmte van de zon. En deze warmtegolven waaien ook niet weg. Voor een gesloten ruimte zoals een serre of tuinhuis kun je het beste een terrasheater met lange golf kiezen. Deze warmt alle lucht op, waardoor de hele ruimte aangenaam warm wordt.

 

Hoe kun je de terrasverwarmer aansteken?

Alleen een terrasheater op gas of ethanol steek je aan. Meestal draai je hiervoor de gasknop open. Vervolgens steek je de sfeerhaard aan met een lange lucifer of aansteker. De elektrische haard zet je gewoon aan met een aan en uit knop.

Soms werkt de waakvlam van je gasheater niet meer. Wat kun je dan doen? Vaak is de gastoevoer verstopt. Spinrag of een insect of wat vuil kan al voldoende zijn voor een verstopping.

Blaas in dit geval alles even door om de verstopping op te lossen. Soms brandt de waakvlam wel, maar valt de heater uit wanneer je hem op vol vermogen zet. In dit geval kan er iets kapot is in het ontbrandingsmechanisme. Deze onderdelen moeten dan vervangen worden.

Bij een terrasverwarming met vlam, geeft de ontsteking soms geen vlam. Dan kan het zijn dat je de batterij moet vervangen. Soms staat de bougie te ver open. Deze kun je wat verbuigen in de gewenste stand. Soms brandt de heater maar aan een kant. Dan zijn de gaatjes verstopt met roet en moet je deze even doorblazen met perslucht.

Wat verbruikt een terrasverwarmer?

Terrasheaters op gas verbruiken meestal minder dan een elektrische gasheater. Daar staat wel tegenover dat de installatiekosten hoger zijn. Deze hogere kosten verdien je weer terug wanneer je je terrasheater 1500 uren hebt gebruikt. Particulieren komen vaak niet aan dit aantal uren. Daarom kiezen zij meestal voor een elektrische heater.

De totale kosten van het verbruik van gas zijn afhankelijk van de heater en de soort gas. Gemiddeld genomen moet je rekenen op 0,50 euro tot 1,40 euro per uur. Voor een elektrische heater liggen deze kosten meestal iets hoger. Dit kun je zelf uitrekenen aan de hand van het wattage en de kosten van elektriciteit van je stroomleverancier.

 

Waar moet een terrasverwarmer aan voldoen?

Belangrijk is dat je terrasverwarmer voldoende vermogen heeft om het gewenste oppervlak te verwarmen. Wil je een groot oppervlak verwarmen? Neem dan verschillende heaters.

Voor een oppervlak tot 6m2 heb je een terrasheater van 1,5 of 2 kW nodig. Voor een ruimte van 6 tot 8m2 heb je een terrasverwarmer van 2kW nodig of twee van 1,5 kW. En voor grotere ruimtes van 8 tot 9m2 neem je 2 x 1,5 kW.

Ook de beveiliging is belangrijk. Veel terrasheaters hebben een omvalbeveiliging. Dit voorkomt brand wanneer je terrasheater per ongeluk omvalt wanneer je er niet bij bent. De omvalbeveiliging sluit het gas af. Zo kunnen er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

 

terrasverwarmer tafelmodel

Terrasverwarmer gas of elektrisch?

Je kunt kiezen uit elektrische terrasverwarmers of terrasverwarmers op gas. Deze laatste werken op butaan- of propaangas. De gasfles kun je in de voet van de terrasverwarmer plaatsen. Zo zie je deze niet van de buitenzijde.

Een elektrische heater is iets duurder in gebruik dan een terrasverwarmer op gas. Maar dit compenseert weer doordat een elektrische heater meer warmte genereert. Gemiddeld genomen is een elektrische terrasheater iets goedkoper dan een heater op gas. Ook is deze heater makkelijker te installeren. Ben je handig? Dan kun je dit meestal wel zelf. Er moet wel een stroomgroep met voldoende vermogen aanwezig zijn.

Voor een elektrische heater heb je natuurlijk wel elektriciteit nodig in je tuin. Ook werken sommige vaste gasheaters met een gasleiding. Check dit wanneer je de gasheater gaat kopen. Zeker wanneer je geen leidingen wilt aanleggen in je tuin.

Gasheaters geven weinig licht, maar wel enorm veel warmte. Elektrische heaters kun je makkelijker plaatsen, ook onder lagere overkappingen. Ze hebben ook minder ruimte nodig. Ten slotte zijn gasheaters gemiddeld genomen ook iets duurder dan elektrische heaters.

 

Keuzehulp terrasverwarming

Wanneer je een terrasverwarmer gaat kopen, dan zijn er verschillende keuze-opties. Je kunt kiezen voor een staande tafelverwarmer of een tafelmodel. Een tafelheater kun je ook simpel en snel op andere plekken plaatsen. Evenals een mobiele terrasverwarmer. Een tafelmodel heeft minder vermogen dan een staande terrasverwarmer. Vind je het belangrijk dat je terrasheater veel warmte afgeeft? Dan kun je beter voor een staande variant kiezen.

Gebruik je de terrasheater minder regelmatig en op verschillende plekken? Kies dan bij voorkeur voor een mobiele terrasverwarmer. Zo kun je de terrasverwarmer zelf steeds op een andere locatie in je tuin plaatsen.

Ook bestaan er zogenaamde parasolmodellen. Deze terrasheaters plaats je – zoals de naam al aangeeft – in je parasol. Voordeel is dat je de terrasheater daardoor nauwelijks ziet. Deze heaters kun je eventueel ook aan de muur plaatsen. Een muurheater kun je echter niet in je parasol plaatsen. Deze geeft teveel warmte af voor je parasol. Ten slotte bestaan er ook terrasverwarmers voor je veranda en speciale terrasverwarmers voor je serre. Sommige terrasheaters geven veel licht en andere juist weer niet. Bedenk dus ook van tevoren of je dit belangrijk vindt of liever niet wilt.

Terrasverwarmers werken met infraroodlampen, net als de infraroodcabine in de sauna. Je ziet deze straling niet, maar het voelt heerlijk warm aan op je huid. Kies bij voorkeur voor een heater met halogeengas en kwartsglas aan de buitenzijde. Deze lampen geven de meeste warmte af. Plaats je terrasverwarmer bij voorkeur op een plek met weinig wind. Wind verlaagt de omgevingstemperatuur en zo kan je terrasheater de ruimte niet goed verwarmen.