Zelf een schaduwdoek bevestigen

Schaduwdoek bevestigen

Wie droomt er niet van zo’n fraai schaduwdoek in de tuin? Om die reden is dit dan ook de grote trend van dit moment. Schaduwdoeken geven veel schaduw, je kunt ze eenvoudig plaatsen en ze zijn onderhoudsarm.  Ze zijn er in allerlei groottes, materialen en kleuren.

Leuk bijvoorbeeld om je tuin mee op te fleuren in een fris accentkleurtje. En het ziet er natuurlijk ook paradijselijk uit in je tuin zo’n fraai triangle scherm. Dat geeft je tuin ook nog eens een keer extra waarde. Maar waar moet je allemaal aan denken wanneer je zo’n zonnedoek gaat aanschaffen en hoe bevestig je dit precies? In deze blog leggen we het allemaal even aan je uit.

 

Schaduwdoek kopen? Dit zijn de opties!

Voor een schaduwdoek in je tuin zijn er verschillende keuzemogelijkheden. Globaal genomen kun je kiezen voor een schaduwdoek in vierkante vorm, schaduwdoek in rechthoek vorm en de meest bekende: de schaduwdoek in driehoek vorm. Een schaduwdoek kun je bevestigen aan draad aan de muur. Maar je kunt je schaduwdoek ook aan je schutting monteren. Heb je geen muur of schutting in je tuin? Dan kun je je schaduwdoek ook met palen van hout of metaal plaatsen of kiezen voor een kant-en-klare constructie inclusief palen. En er bestaan ook pergola’s met een schaduwdoek aan de bovenzijde.

Naast verschillende modellen schaduwdoeken kun je kiezen uit verschillende afmetingen. Denk bijvoorbeeld aan een klein schaduwdoek alleen voor boven je eethoek of loungeset. Of een klein zonnescherm voor op je balkon. Maar er bestaan ook modellen die je hele terras of tuin overdekken.

Ook trendy is om het schaduwdoek in verschillende hoogtes te plaatsen. Zo schijnt de zon niet onder je scherm door. En soms worden de palen soms schuin geplaatst voor een fraai optisch effect. Je kunt een schaduwdoek zelf plaatsen wanneer je een beetje handig bent. Maar je kunt dit natuurlijk ook laten plaatsen of op maat laten maken.

 

Je schaduwdoek op verschillende locaties plaatsen, kan dat?

Een schaduwdoek bevestig je aan palen of aan haken en spanners aan de muur. Dat maakt het iets lastiger om een schaduwdoek te verplaatsen. Maar meestal heb je ook maar een aantal locaties in je tuin waar je veel zit. Je kunt kiezen voor een schaduwdoek voor je terras of tuintafel.

Wil je je zonnescherm graag op meer locaties gebruiken? Plaats dan haken of palen op beide locaties. Of kies voor een kant-en-klare constructie met palen. Deze zijn vaak lichtgewicht en kun je eenvoudig optillen en op een andere plek in je tuin neerzetten. Bijvoorbeeld wanneer je een barbecue hebt en het gaat regenen. Helaas komt dit met al het onweer de laatste jaren steeds vaker voor. Dit is lastig te voorspellen en kan plotseling lokaal ontstaan.

De materialen plus voor- en nadelen

Schaduwdoeken zijn er in waterdoorlatende en waterafwerende stoffen. Houd er rekening mee dat wanneer je schaduwdoek waterdicht is, je deze dan in een helling moet plaatsen. Vaak worden schaduwdoeken gemaakt van HDPE kunststof of van polyester. HDPE heeft daarbij een hogere dichtheid en is beter bestand tegen harde wind en extreme weersomstandigheden.

Check ook even of je schaduwdoek UV straling tegenhoudt. De meeste schaduwdoeken bieden bescherming tegen deze schadelijke straling van de zon. Je kunt ze het hele jaar buiten laten hangen en zijn gemakkelijk te reinigen. Ook nemen ze weinig ruimte in wanneer je ze wilt opbergen. Houd er rekening mee dat je op lichtere kleuren sneller vlekken ziet, maar dat deze wel meer licht doorlaten. Dit is belangrijk wanneer je je schaduwdoek bijvoorbeeld dichtbij je raam plaatst.

 

Hoe bevestig je een schaduwdoek?

Je schaduwdoek bevestigen is eigenlijk heel simpel. Je begint met het bepalen van de locatie en de afmeting die je wenst. En hoeveel schaduwdoeken je wilt monteren. Je kunt deze zowel over een groter of kleiner deel van de tuin plaatsen.

De volgende stap om je schaduwdoek te bevestigen, is het bepalen van de bevestigingspunten en bevestigingsmethode. Je hebt daarbij de keuze uit wanden, bomen, muren, palen of balken. Zowel in het schaduwdoek of in de palen, kun je altijd een hellinghoek aanbrengen. Dit is vooral belangrijk bij de waterdichte schaduwdoeken. Kies bij voorkeur voor een hoek van 30 graden per meter hoogte.

schaduwdoek bevestigen aan draad

Wanneer je voor je schaduwdoek palen van hout plaatst, kies dan voor een grondanker of een betonsokkel van 60×60. Je kunt het scherm ook aan bomen in je tuin bevestigen. Dit is geen probleem wanneer ze stevig genoeg zijn. De stam moet minimaal 25 centimeter dik zijn. In dit geval kun je de boom zonder problemen inzetten voor het bevestigen van je zonnedoek.

Om je triangle scherm te monteren zijn er verschillende bevestigingsmethoden. Bij een muur maak je gebruik van een oogplaat en daartussen een schaduwdoek spanner. Aan een paal bevestiging je een stevig metalen oog. Deze zit soms al aan de paal gemonteerd. Ook in dit geval plaats je een spanner om het schaduwdoek mooi strak te spannen.

 

Tips om je schaduwdoek te bevestigen

Natuurlijk zijn er wat zaken waar je even goed op moet letten wanneer je je schaduwdoek gaat bevestigen. We zetten ze even voor je op een rij:

  • Zorg ervoor dat je bevestigingspunten stevig en stabiel zijn. Palen moeten stevig in de grond worden gemonteerd in een stalen grondanker met beton.
  • Is je triangle scherm waterdicht? Breng dan altijd een helling van 30 graden aan per meter hoogte. Zo kan het regenwater eenvoudig worden afgevoerd.
  • Wil je je zonnedoek aan de muur bevestigen? Check dan van te voren of deze voldoende stevig is. Plaats ook de juiste plug in de muur.
  • Bevestig je zonnescherm altijd met de diagonale lijnen van het schaduwdoek mee.
  • Leg je je zonnedoek eerst op de grond om de juiste bevestigingspunten te bepalen. Zo word je deze straks mooi strak gespannen.
  • Reken bij de afmetingen ook de spanruimte mee. Dit is meestal zo’n 26-30 centimeter. Zo kun je schaduwdoek mooi strak spannen.
  • Heb je zelf geen tijd om je zonnedoek te bevestigen? Dan kun je je schaduwdoek ook laten plaatsen.
  • Heb je een bepaalde locatie met een afwijkende afmeting? Dan kun je je schaduwdoek ook op maat laten maken.
  • Heb je al een zonnescherm? Denk dan ook eens aan een schaduwdoek voor aan dit scherm. Zo schijnt de zon niet onder je scherm door.