Groene aanslag verwijderen van hout

groene aanslag verwijderen hout

Zodra de mooie lentedagen zich aandienen, is het tijd je tuin weer op orde te brengen. Hierbij is het niet alleen belangrijk, je planten en tegels schoon te houden, ook je tuinmeubels verdienen de nodige aandacht.

De herfst en winter zijn bij uitstek de periodes waarbij algen en groene aanslag zich op jouw tuinmeubelset laten zien. Niet zo vreemd, aangezien de dagen dan guur en donker zijn. Ook valt er in de donkere maanden van het jaar de nodige neerslag. De juiste omstandigheden voor de groei van mos en algen. Gelukkig is hier iets aan te doen.

 

Groene aanslag verwijderen

Wil je groene aanslag van houten tuinmeubelen verwijderen, dan is het verstandig om de tuinmeubelset op een regenachtige dag doorweekt te laten worden.
Water op hout zorgt er namelijk voor dat de poriën van het hout zich openen. Als je vervolgens een emmer met lauw water pakt, is het begin gemaakt.
Aan dit water kun je meerdere producten toevoegen om de groene aanslag te verwijderen van hout. Je kunt gebruikmaken van de volgende producten:

  • groene zeep
  • azijn
  • soda
  • zout
  • biotex
  • schoonmaakmiddel

Voor welk schoonmaakmiddel je ook kiest, pak een borstel of schuurspons en dompel dit onder in het sopje. Door nu in de richting van de houtnerf te wrijven, verwijder je de aanslag uit de geopende poriën van het hout. Als de groene aanslag zich moeilijk laat verwijderen, kan je cirkeltjes maken. Zo laat de aanslag alsnog los. Doe dit wel met beleid om je hout mooi te houden.

 

Mos op hout verwijderen

Groene aanslag in de vorm van mos kan het beste worden verwijderd door te schuren of te vegen. Mos is immers dikker dan de standaard groene aanslag.

 

Specialistische schoonmaakmiddelen

Er zijn ook speciale middelen te koop die groene aanslag als mos en algen verwijderen van tuinmeubels. Deze zijn echter een stuk duurder dan de schoonmaakmiddelen die je veelal in huis hebt.

Niet elke houtsoort is even sterk en hard. Wil jij van je houten tafel de groene aanslag verwijderen, dan is het goed om het middel dat je gebruikt, eerst in te laten werken in het hout. Hierdoor zal het vuil al wat losweken. Op deze manier kun je heel eenvoudig voorkomen dat je hard moet schrobben. Vooral bij teakhout is dit wenselijk. Dit is een zachtere houtsoort, die sneller te lijden heeft onder een harde schrobsessie.

Groene aanslag voorkomen

Aangezien mos en algen voornamelijk groeien in natte, donkere weersomstandigheden, kun je het soms te voorkomen.
Heb je de ruimte, om je tuinmeubelset op te bergen op een droge plek, dan geef je groene aanslag geen kans.

Van je houten tafel groene aanslag verwijderen is dan niet nodig. Heb je ruimte in je tuinhuis of in je garage, dan houd jij je tuinmeubels niet alleen vrij van groene aanslag, je verlengt zo ook de levensduur. Ook een hoes om je tuinmeubelset kan voorkomen dat vocht en mos vat krijgt op jouw set. Dit kan een goede oplossing zijn, wanneer je geen mogelijkheid hebt om je tuinmeubelset in de wintermaanden binnen te zetten.

Mos op hout verwijderen is te voorkomen door je houten tuinset regelmatig in de zon te zetten. Zon, mos en algen gaan immers niet goed samen. Hiermee bespaar jij jezelf een hoop schoonmaakwerk. Maak dus sowieso veel gebruik van de gratis zonuren.

 

Hout bewerken tegen algen en mos

Wil je geen algen moeten verwijderen van tuinmeubels? Zorg dan dat je de tuinmeubels goed behandelt. Het is belangrijk dit te doen, op een moment dat het hout door en door droog is. Door het hout te behandelen met olie of lak, bescherm je de onderlaag van het hout. Groene aanslag op je houten tuinmeubelen zal zich dan minder snel laten zien.

Ook hier is groene zeep een doeltreffend middel om groene aanslag te verwijderen van hout. Groene zeep is dus preventief te gebruiken, maar ook wanneer je reeds ontstane groene aanslag verwijderen moet.

Wil je de groene aanslag verwijderen met aandacht voor het milieu? Zorg dan dat je gebruikmaakt van ecologische producten. Hiermee krijg je het gewenste resultaat en doe je dit op een milieuvriendelijke manier.