Tuinkussens opbergen? Doe het op de juiste manier!

Tuinkussens opbergen

Hoewel het weer zich nog regelmatig van zijn goede kant laat zien: de tijd dat we lekker in de tuin kunnen zitten is al even voorbij. Het is dus het moment om je tuinspullen en vooral; de tuinkussens veilig op te bergen om te voorkomen dat ze beschadigd raken door regen, kou, viezigheid en vocht.

Het is natuurlijk niet zo gek dat je zolang mogelijk wil genieten van je tuinkussens. Ze zijn er namelijk niet alleen voor het comfort, maar geven ook een specifieke uitstraling aan je tuin. Door ze netjes op te bergen zorg je dat ze langer meegaan en je er dus ook veel langer plezier van hebt. Tenslotte zijn de weersinvloeden funest voor het behoud van je tuinkussens.

Niet te vergeten wat er gebeurt als de buurtkatten besluiten dat jouw kussens een heerlijke plek zijn om aan te krabben en op te slapen. Welk seizoen het eigenlijk ook is: het is sowieso slim om je tuinkussens veilig op te bergen. Om deze reden geven we je een idee van waar je jouw tuinkussens zoal (in) kan opbergen.

Kussens opbergen in de opberg box

Een van de meest geziene manieren om je tuinkussens op te bergen is in een opbergbox. Deze kan je krijgen in de kunststof of stalen uitvoering. Zowel kunststof als vuurverzinkt staal is waterdicht en dus ideaal om je tuinkussens in op te bergen. Voor dagelijks gebruik kan je ervoor kiezen voor het opbergen van je tuinkussens in een kussentas.

Het is, hoe dan ook, niet verstandig om je tuinkussens los in de schuur of buiten te laten. Door regen en zon kunnen je kussens snel verkleuren. Zelfs in de schuur kan het te vochtig zijn om de kussens goed te houden. Maar voor welke optie je ook kiest: Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

 

Een waterdichte opbergbox voor je tuinkussens

 

Kunststof is in de regel waterdicht. Dus een beetje regen doet je tuinkussens geen kwaad. De kunststof opbergboxen zijn echter wel gevoelig voor condens. Ze mogen bijvoorbeeld niet onverhoopt in een plas water komen te staan, want dan trekt er vocht naar binnen. Rechtstreeks je kussens in. Ook in de wintermaanden heb je meer kans op condensvorming in de box en dit is funest voor je tuinkussens. Om deze reden is het aan te raden om je kunststof opbergbox ’s winters in de schuur of garage te zetten.

Een stalen opbergbox

Heb je geen ruimte in de schuur of garage? Dan kan je beter kiezen voor een opbergbox van vuurverzinkt staal, zoals de Biohort Opbergbox. Vuurverzinkt staal is bestand tegen condensvorming in de winter. Daarnaast zijn de boxen compleet waterdicht en zien ze er ook nog eens stijlvol uit. Zo doet de opbergbox geen afbreuk aan de sfeer van de tuin.

Bij de stalen opbergoxen is het belangrijk om rekening te houden met de ventilatie. Om deze reden moet je een beetje ruimte overhouden tussen de kussens en de deksel. Ook deze boxen moet je op een vlakke ondergrond plaatsen om ervoor te zorgen dat deze tijdens een fikse regenbui niet onder water komt te staan. Ook bij deze boxen kan er dan vocht in de box trekken, wat weer slecht is voor je kussens.

Is een opbergbox ook geschikt voor het opergen van loungekussens?

In de regel kan je in iedere opbergbox ook de kussens van je loungeset kwijt. Je moet echter wel wat rekening houden met het formaat van de kussens. Een liggende box is bijvoorbeeld weer goed geschikt voor de kussens van tuinstoelen, maar je kan hier meestal ook de losse kussens van een loungeset in opslaan.

Dit gaat met een staand model weer iets lastiger. Dan loop je het risico dat je de kussens moet vouwen, wat niet goed is voor de vorm van je tuinkussens als je ze voor langere tijd wil opbergen. In dit geval kan je beter voor een breder model kiezen, zodat je de kussens in de lengte kan neerleggen en stapelen. Heb je zowel tuinkussens voor een tuinstoel als een loungeset?
Kijk dan eens naar onze Keter Patio Store Opbergbox. Met deze box heb je alle ruimte om meerdere soorten kussens veilig op te slaan.

opbergbox tuinkussens waterdicht
In de zomer je tuinkussens opbergen

Nu ga je in de zomer natuurlijk niet iedere avond, al je kussens naar binnen halen. In dit geval kan je beter kiezen voor een iets praktischere optie als je jouw tuinkussens wil opbergen. Dit kan je bijvoorbeeld doen als er slecht weer wordt opgegeven of als je last hebt van katten die ’s nachts graag op de kussens liggen.

Met een kussentas berg je jouw tuinkussens gemakkelijk en veilig op. Je haalt ze daarentegen net zo simpel tevoorschijn, om ze weer in gebruik te nemen. Een kussentas is daarnaast ook de perfecte optie voor als je geen plek hebt om een opbergbox neer te zetten. Het is wel belangrijk dat je een kussentas op een vochtvrije plek neerzet. Het liefst binnenshuis.

De tas is namelijk gemaakt van polyester en dus niet waterdicht. In de schuur kan het, zeker in de winter, ook best vochtig worden. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden en de tas eventueel naar binnen te verplaatsen. Zo houd je jouw tuinkussens zo lang mogelijk mooi.

 

Tuinkussens schoonmaken voor het opbergen

Nog een belangrijke tip: vergeet niet om je tuinkussens na de zomer goed te reinigen. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld een schimmelplekje gedurende deze periode goed zijn gang kan gaan. Hierdoor loop je het risico dat je in de lente alsnog een onbruikbare tuinkussen uit de berging haalt.

Er zijn speciale tuinkussenreinigers op de markt waarmee je gemakkelijk alle vuilresten van je kussens haalt. Sommige tuinkussens kan je afhalen en in de wasmachine doen. Controleer in dat geval altijd het waslabel om het juiste programma te kiezen. Zo weet je zeker dat je komend seizoen een schone en mooie tuinkussens op je stoelen hebt.