De strakke tuin; een modern, onderhoudsvriendelijk tuinontwerp

Strakke tuin

Als we verhuizen letten we altijd nadrukkelijk op de keuken-, woon-, slaap- en badkamer. Ook de tuin is voor veel mensen een belangrijke factor om een nieuwe woning juist wel of niet te kiezen. Daarbij kijken we echter vaker naar de ruimte en de potentie ervan, dan de huidige staat of invulling.

Dat maakt de tuin het achtergebleven kindje als het gaat om de (her)inrichting van de ruimte. In het geval van de woon-, bad- en slaapkamer, zien we in de meeste gevallen précies voor ons hoe we de ruimtes gaan indelen en welke meubels er moeten komen te staan. De inrichting van de tuin komt echter vaak pas later. Maar als het dan eindelijk zover is… Hoe deel je de tuin dan zo praktisch, gezellig en modern mogelijk in?

 

De moderne tuin

De moderne tuin is zeker de laatste tijd, een populaire en veelvoorkomende tuinindeling. Karakteriserend voor deze tuinen zijn de strakke lijnen en het rustige ontwerp. Maar wat met name de (belangrijkste) kern van deze stijl kenmerkt is het onderhoudsvriendelijke aspect in iedere moderne tuin. Met onze drukke levens en volgeplande agenda’s willen we namelijk zoveel mogelijk genieten van en zo min mogelijk werken in de tuin.

De meeste van ons hebben nou eenmaal geen zin om na een lange werkweek op een warme zaterdagmiddag het onkruid te wieden of de planten bij te snoeien. Dat zijn juist de momenten dat we gebruik willen maken van onze omgeving en te ontspannen.

 

Beplanting


In de praktijk betekent een strakke inrichting met weinig onderhoud dat men gericht kiest voor specifieke (zelfvoorzienende) materialen en vormen. Zo staat een tuin vol met prachtige planten uiteraard erg mooi. Maar brengt dit ook groene vingers en veel tijd met zich mee. Ook de bekende grasvelden in de tuin, worden in een strakke tuin met moderne stijl vaak geminimaliseerd, vervangen voor kunstgras of zelfs helemaal overgeslagen.

Uiteraard is een tuin zonder groen misschien wel heel kaal en futuristisch. Een moderne tuinen staat daarom wel in groei en bloei, maar met onderhoudsvriendelijke planten. En vaak ook niet op grondhoogte, maar door speelse afscheidingen zoals hoge borders en/of grote plantenbakken.

Bestrating

Maar gras en planten zijn niet de enige onderdelen die veel aandacht vragen in de tuin. Het volledig (of grotendeels) betegelen of bestraten van de tuin kan namelijk ook het nodige werk vereisen. Zo hebben tuinklinkers en veranda’s vaak ook een jaarlijkse opfrisbeurt nodig.

Voor een onderhoudsvriendelijk terras kunnen wordt in deze stijl daarom gewerkt met grote, vierkante tegels. Kleinere tegels of klinkers maken het geheel vaak erg druk, terwijl grote, vierkante tegels rust en ruimtelijker perspectief opleveren. Om dit te versterken kiest men vaak voor een grijze tint.

Dit geeft een mooi contrast met het groen in de tuin en een eventuele donkere of lichte tuin set. Daarnaast kun je de tuin ook een speelser ontwerp geven met behulp van bijvoorbeeld een grind of kiezel pad. Af en toe harken en de tuin staat er weer in top conditie bij!

moderne tuin

Achtertuin; kleine tuin ontwerpen voorbeelden

Ondanks dat moderne, strak ingerichte tuinen vaak geassocieerd worden met gigantische tuinoppervlakken, kan deze stijl juist ook voor kleine tuinen erg toepasselijk zijn. Onderhoudsvriendelijke tuin ideeën voor kleinere ruimtes zijn bijvoorbeeld tuinen met (kunst)gras en grote borders met groen. Ook een achtertuin met grind of kiezels, afgewisseld met een groene strook geeft een kleinere tuin, een ruimtelijker perspectief.

 

Veelgestelde vragen

Wat voor type tuinmeubels passen bij een moderne tuin?

Tuinmeubels zijn een persoonlijke smaak. Gelukkig is een tuinontwerp naar de moderne inrichting zo basic, dat eigenlijk alle type meubels wel goed passen. Zo kun je bijvoorbeeld de strakke inrichting voortzetten door een (minimalistische) aluminium loungebank in je tuin te zetten. Of juist deze ‘harde’ vormen doorbreken met een (stijger)houten lounge set. Als je je hierin gaat verdiepen, bekijk dan ook direct de bijbehorende opbergboxen, zodat de kussens van je set ook lang mooi blijven!

Wat doe ik met een schuur of andere opbergruimte?

In veel tuinen zien we dat men de schuur uitbreidt en daarmee een extra hoekje in de tuin creëert. Een strakke tuin met overkapping is dan ook erg populair, maar kan ook om een extra investering vragen.

Kan ik beter voor echt gras of kunstgras kiezen?

De keuze voor kunst of natuurlijk of kunst gras is een volledig persoonlijke keuze. Het voordeel van kunst gras is dat het extreem weinig onderhoud nodig heeft. Af en toe een bezem erover en je hebt weer een prachtig gazon! Daarnaast lijken kunst gras tapijten ook steeds meer op natuurlijk gras. Maar uiteraard zal je het verschil wel altijd blijven zien en voelen!