Tuintrends van 2021: Duurzaamheid en Ontspanning

Tuintrends 2021

Lekker in je tuin luieren is afgelopen periode nooit zo fijn en belangrijk geweest. Tenslotte hebben we in 2020 veel meer tijd thuis doorgebracht en de tuin hoorde hier natuurlijk bij. Ook in 2021 kan je weer lekker aan de slag, want de tuintrends voor dit jaar zijn al bekend. Zo zorg je ook dit jaar ervoor dat je tuin eruit ziet om door een ringetje te halen.


Zo in het najaar heb je waarschijnlijk alles behalve de motivatie om lekker in je tuin te gaan werken. Desondanks is je tuin mooi maken niet alleen leuk, maar werkt tuinieren ook nog eens ontspannend. Het kan dus helemaal geen kwaad om er een beetje vroeg bij te zijn. We begrijpen het als je geen zin hebt om nu met je handen in de aarde te vroegen, maar je kan jezelf in ieder geval al oriënteren op wat trendy is komend jaar en een plan maken van wat je met je tuin wil en waar je voor gaat kijken. Tenslotte is voorpret al de helft van al het plezier. Wedden dat jij niet kan wachten tot het tuinier seizoen weer is begonnen na het lezen van de tuintrends voor in 2021?

 

8 Tuintrends in 2021

 

Trend 1: Duurzaamheid

Duurzaamheid is en blijft een belangrijke trend voor zowel in huis als in de tuin. Milieuvriendelijke materialen in de tuin blijken dan ook een geweldige match te zijn. Zo zien we veel rotan, bamboe maar ook de nodige gerecyclede materialen om het af te maken. Een regenton om regenwater te hergebruiken is ook komend jaar zeer populair.

Zeker omdat Nederland steeds langere, drogere periodes kent. Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor in je tuin, bespaar je op kostbaar kraanwater waar ieder jaar weer een tekort op lijkt te ontstaan. Met grind in je tuin zorg je weer dat regenwater snel de bodem in kan zakken.

 

Trend 2: De natuur in je tuin

Steeds meer mensen halen graag een stukje natuur in de tuin. Ze richten hun tuin zo in dat het niet alleen comfortabel is voor henzelf, maar ook voor dieren. Je kan je tuin zo aantrekkelijk mogelijk maken voor vogels, insecten, kikkers en egeltjes door middel van de juiste planten, nestkastjes en egelhuisjes.

Niet alleen goed ter ondersteuning van de plaatselijke fauna, maar ook nog eens onwijs leuk om naar te kijken. Deze trend sluit overigens naadloos aan op het stukje duurzaamheid. We zijn in 2021 helemaal voor de natuur en we hopen dit soort trends nog vele jaren voort te zetten.

 

Trend 3: Veel groen

Bij een natuurlijke tuin hoort natuurlijk veel groen. Als een van de tuintrends in 2021 zien we dan ook veel groene planten. Een mooie heg, leuke bomen en natuurlijk prachtig mooie, vooral groene sierplanten. Krijgt je tuin een wild effect? Dat is mooi meegenomen, want dit is precies wat komend jaar onwijs trendy is. Hoe dichter bij de natuur, hoe beter!

Ook droogte en regenbestendige beplanting is populair. Deze planten zijn goed bestand tegen periodes van extreme droogte of heftige regenval. Het is echt er wel belangrijk om strategisch na te denken over waar je de planten plaatst. Het doordachte karakter achter de tuin is dan ook precies wat in 2021 centraal staat.

Trend 4: Een overkapping

Dat het weer in Nederland ieder jaar iets beter lijkt te worden, zorgt dit ervoor dat steeds meer mensen hun tuin gebruiken als verlengstuk van de woonkamer. De overkapping is om deze reden dan ook onwijs populair. Hieronder kan je, regen of geen regen, heerlijk vertoeven.

Het is trouwens niet eens gezegd dat je alleen onder een overkapping kan zitten als het hoogzomer is. Met een terrasverwarmer is een overkapping aan je huis of in de tuin, de ideale plek om in alle rust je warme chocomelk te drinken. In de zomer drink je hier vanzelfsprekend een ijskoud drankje en breng je tijd door met familie tijdens een zomerse barbecue.

 

Trend 5: De buitenkeuken

Omdat we, door het fijne weer, meer tijd doorbrengen in de tuin. Zien we een toename in de populariteit van buitenkeukens. We kennen natuurlijk het meest populaire onderdeel van zo een ‘keuken’ in de tuin; de barbecue. Maar je kan dit net zo makkelijk uitbreiden met een pizzaoven, wok of kookplaat.

Zo haal je met recht een stukje van binnen, naar buiten. Waarom ook niet? Als het weer het steeds vaker toelaat. En iedere dag barbecueën op ten duur ook vervelen. Zo kan je afwisselen en combineren. Ideaal!

tuin inspiratie 2021
Trend 6: Tuinverlichting

In 2021 staan je planten, natuurlijk, in het figuurlijke zonnetje. Tuinverlichting is daarom onwijs belangrijk in dit lijstje aan komende tuintrends van 2021. Hiermee kan je jouw mooiste exemplaren letterlijk in de spotlight zetten. Met LED spots accentueer je plantenbakken, een groenstrip of een mooie boom. Ook handig als je in de avond graag wil zien waar je loopt.

 

Trend 7: Staycation

In 2020 kwamen we er (noodgedwongen) achter hoe fijn het is om je woning als toevluchtsoord te hebben. En hoe fijn het is om hier ook goed te kunnen ontspannen. Vakantie in eigen huis (en tuin) was dan ook het thema van de vele trends afgelopen zomer.
We zagen grote zwembaden (al werd het gebruik op het gebied van duurzaamheid vooral bekritiseerd) en hoe mensen hun tuin uitrustte met loungesets, hangmatten en ander meubilair gericht op comfort. In 2021 zetten we deze trend voort, want zelfs al heb je al je hoop gevestigd op een vakantie in op een tropisch eiland: We zijn erachter dat een stukje vakantie in je achtertuin onmisbaar is.

 

Trend 8: De kleuren

In het kader van duurzaamheid, groen en de ‘natuurlijke tuin’ zien we komend jaar vooral veel aardse, rustige kleuren zoals taupe, beige en zandkleurig textiel op je tuinstoelen. Het levendige en kleurrijke van de tuin steekt komt hierdoor alleen maar mooier naar voren. Voor bloemen en planten zien we dan ook vooral felle, opvallende tinten. Tenslotte staat flora en fauna dit jaar centraal en mag dit een zeer prominente plek innemen in je tuin. Daar waar de rest ervoor zorgt dat je niets anders kan, dan tot rust komen te midden van een stukje natuur aan je woning.