Tuinmeubelen schoonmaken doe je op deze manier!

Tuinmeubelen schoonmaken

Er gaat weinig boven het weer heerlijk ontspannen buiten kunnen zitten na het hebben doorstaan van het winterseizoen. Vorst, hagel, sneeuw en een kille wind, het is voor even allemaal verleden tijd. Het zorgt ervoor dat je in de buitenlucht wilt genieten van de natuur die ontwaakt en het op voelen bloeien van jezelf.

De tuinmeubels worden dus weer tevoorschijn gehaald. Voordat je er gebruik van kunt maken, is de kans groot dat er eerst wat onderhoud gepleegd dient te worden. Voor een vliegende start, zodat jij zo snel mogelijk met genieten kunt beginnen, helpt Tuinbasis.nl je met het beantwoorden van de vraag: tuinmeubelen schoonmaken; hoe doe ik dit het beste?

 

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

Een belangrijk voordeel van een kunststof tuinmeubel, is dat het over het algemeen een vrij sterk materiaal is dat goed bestand is tegen diverse weertypes. Afhankelijk van de kwaliteit loop je wel het risico dat kunststof kan verweren als het dag in dag uit en jaar in en jaar onbeschermd buiten staat.

Dit voorkom je al voor een groot deel door de tuinstoelen na gebruik met de rugleuning schuin tegen de tafel aan te plaatsen. Het regenwater blijft er hierdoor niet op liggen, net als takjes en bladeren. Ook ga je op deze manier tegen dat vogels op de rugleuning plaatsnemen en vervolgens vogelpoep de zitting aantast. Tijd die je kwijt bent met kunststof tuinmeubelen schoonmaken wordt hierdoor al tot het minimum beperkt.

Qua onderhoud is er ook niet veel nodig om kunststof tuinmeubelen in een blakende conditie te houden. Pak een emmer en maak een sopje met lauw water samen met groene zeep of soda. Gebruik voor het afnemen een doekje of zachte borstel. Een harde borstel of schuurspons raden we af, omdat dit gemakkelijk beschadigingen toebrengt aan het product.. Vervolgens is het een goed idee om een beschermlaag aan te brengen, zodat de tuinmeubels er ook na het seizoen nog steeds als nieuw uitzien. Wrijf het hiervoor in met bijvoorbeeld meubelwas, of maak gebruik van een zogeheten protector spray.

 

Reinigen van aluminium en RVS tuinmeubelen

Al vergen materialen als aluminium en RVS ook nauwelijks onderhoud, er zijn wel belangrijke aandachtspunten. RVS tuinmeubelen die (veel) buiten staan, kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met roest. Dat heeft niks te maken met het roestvrijstaal zelf, maar met factoren van buitenaf. Metaaldeeltjes die door de lucht zweven kunnen zich namelijk gaan hechten op RVS, die vervolgens wél kunnen roesten.

Voor zowel roestvrijstaal als aluminium geldt dat het een goed idee is om ze te behandelen met een protector, om het aanhechten van metaaldeeltjes en vuil te voorkomen. Check RVS tuinmeubelen ook altijd op eventuele beschadigingen, omdat dit zwakke plekken zijn de levensduur kunnen verkorten. Het aanbrengen van een laklaag voorkomt dit.

Onderhoud houten tuinmeubelen

Hoe je een houten tuintafel kunt behandelen is in de basis eigenlijk vrij eenvoudig. Je maakt het schoon met een zelfde sopje zoals beschreven onder hoe je het beste kunststof tuinmeubelen schoonmaken kunt. Houd je hier ook rekening met het volgen van het houtpatroon, dan zul je zien dat dit het reinigen nog een stuk vergemakkelijkt. Spoel wel even goed na met schoon water, zodat er geen zeepresten achterblijven in de naden.

Ook de natuurlijke waslaag van het hout is een belangrijk aandachtspunt tijdens het onderhoud van houten tuinmeubelen. Voorkom hierom het boenen met een harde borstel en het gebruiken van een hogedrukspuit. Is deze laag toch al weg en/of wil je na het teakhout schoonmaken dit handmatig schuren om daarna te beitsen of olie gebruiken om de levensduur te verlengen, dan is het een ander verhaal.

 

Grijze verkleuring voorkomen of oplossen

Een bekend kenmerk van hardhout is dat de ooit zo heldere honingkleur al vrij snel een transformatie doormaakt naar grijs. Dit is een natuurlijke eigenschap van hout. Afhankelijk van de weeromstandigheden kan dit zelfs al binnen een paar weken na aanschaf gebeuren. De één vindt dit prachtig, terwijl de ander dit het liefst voorkomt. Behoor jij tot die laatste categorie, dan kun je de bijvoorbeeld de houten tafel behandelen voor buiten met teakolie.

Tuinmeubelen beitsen of olie erop aanbrengen kan alleen als het meubel echt goed droog is. Kies hiervoor bij voorkeur een hete, zonovergoten dag uit en stel het diverse uren bloot aan direct zonlicht. Neem je hier niet goed de tijd voor, dan loop je het risico dat zich vocht ophoopt onder de aangebrachte laag op de stoel, bank of tafel. Hierdoor ontstaan lelijke zwarte plekken.

Onderhoud houten tuinmeubelen raden we aan om twee keer per jaar uit te voeren, met de start van het nieuwe buitenzitseizoen en aan het einde ervan. Het laat zich eigenlijk raden, maar het regelmatig plegen van onderhoud heeft een positief effect op de duurzaamheid.

Buiten het tweejaarlijkse onderhoud om is het slim om altijd na het gebruik van de tafel, deze af te nemen met een droog of vochtig doekje. Ontstane vlekken verwijder je het liefst direct, zoals vetvlekken.

 

Tuinmeubelen schoonmaken met azijn, is dat wel zo handig?

Tuinmeubelen schoonmaken met azijn wordt nog altijd veel gedaan, zoals schoonmaakazijn. Omdat het een uitstekende ontvetter is, wordt het om deze reden vooral veel voor gebruikt. Het heeft ook een handige functie wanneer er een vloeistof op tafel is gemorst en je dit niet direct schoon hebt gemaakt.

De kans is dan groot dat er een kring ontstaat. Ook daarvoor kun je een beetje azijn gebruiken in combinatie met slaolie of water. Wrijf het goedje er voorzichtig op en laat het even intrekken. Sluit af met het eroverheen halen van een doekje.

 

Hoe tuinmeubelen reinigen zoveel mogelijk beperken?

Om je tuinmeubels in een zo goed mogelijke staat te houden, is voorkomen ook hier belangrijker dan genezen. Zorg er daarom voor dat je voordat de winter van start gaat, je de meubels voor zover mogelijk droog onder dak opbergt. Hoe beter je ze namelijk beschermt tegen de verschillende weersinvloeden, hoe beter dit is met het oog op de levensduur. Het is dasn vaak alleen nog een kwestie van het met een stoffer of doekje verwijderen van stof(draden) en spinnenwebben.

Is het onmogelijk om de tuinmeubelen tijdelijk af te schermen omdat hiervoor de ruimte ontbreekt, dan kiezen mensen al snel voor een plastic hoes of een opbergbox. Wij raden echter aan om daar juist niet voor te kiezen, omdat vocht dat hier vrij eenvoudig onder terechtkomt juist schade toebrengt. Dan is het beter om zodra het weer het weer toelaat, toch voor een goede onderhoudsbeurt te gaan. 

Tuinkussens toe aan onderhoud? Lees hier hoe je het beste je tuinkussens kunt schoonmaken.