Welke parasol kopen? Wij geven je de beste tips

Welke parasol kopen

Wanneer de tijd is aangebroken om weer lekker buiten te kunnen zitten, is het erbij plaatsen van een parasol geen overbodige luxe. Het wordt namelijk al snel te warm, zeker met een zon die elk jaar in kracht toe lijkt te nemen. Dan is het genieten van een heerlijk weertje een stuk aangenamer als je van de bescherming van een parasol kunt profiteren. Staat een parasol kopen nog op je to-do-list, dan rijst natuurlijk daarmee ook de vraag: welke parasol kopen is eigenlijk het beste idee?

Parasols zijn er inmiddels in ongelooflijk veel verschillende soorten. Van exemplaren die in het midden een voet nodig hebben tot prachtige zweefparasols, ook nog eens in allerlei vormen en maten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige designs die tegenwoordig mogelijk zijn, van eenvoudig en tijdloos tot trendy. Ook is de praktische kant van belang, met het oog op hoe parasol schoonmaken, waar parasol plaatsen, hoe deze geopend dient te worden en of je ‘m eenvoudig op wilt kunnen bergen.

 

Welke parasol kopen: klassiek of zwevend?

Grofweg zijn er dus twee verschillende soorten parasols op de markt: een parasol met een standaard in het midden, of een zwevend exemplaar.

Klassieke parasol

verschillende soorten parasols

Een ronde parasol met voet en standaard in het midden is nog altijd de meest populaire. Het is vooral een erg praktisch product, verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende kleuren. Heb je ‘m nodig, dan zet je de parasol binnen no time op en plaats je het met evengroot gemak weer terug in de schuur of garage, waarbij je de parasol eerst loskoppelt van de voet. Deze voet kun je in principe gewoon buiten laten staan.

Omdat de voet doorgaans los te koop is, is het handig om goed te kijken naar waar in jouw geval een dergelijke parasol met voet precies aan moet voldoen. Zo zijn er betonnen, platinum, granieten en vulbare parasolvoeten. Kies je liever voor een lichte voet die verstevigd wordt met twee zandzakken, dan kan dat ook. Interessant om te weten is dat deze laatstgenoemde bijzonder geschikt is voor mensen met rugklachten, of voor wie gewoon geen zin heeft om geregeld een fiks aantal kilo’s te moeten verslepen. Doordat je de parasol met voet op deze manier zelf samen kunt stellen, creëer je zo ook nog eens je eigen gewenste stijl. Klassiek, retro of landelijk, het kan allemaal.

Ook is het goed om na te denken over het systeem dat je voorkeur heeft qua opzetten en weer inklappen van de parasol. Hoe parasol openen is dus mogelijk ook belangrijk. Het meest gekozen is het type dat je uit kunt klappen. Wil je het probleem van parasol zakt naar beneden voorkomen, dan is dit push-up systeem aan te raden. Een parasol met een draaihendel of een katrolsysteem met touw om het doek uit te klappen, zijn andere mogelijkheden.

Met een dergelijke parasol is het vaak wel even zoeken naar een geschikte plek, zeker wanneer je een mooie buitentafel hebt waar geen uitsparing in zit om een parasol in te plaatsen. Dan ben je aangewezen op een locatie ergens rondom, maar daar staat het al vrij gemakkelijk in de weg. Daar komt bij dat als je een behoorlijk groot oppervlak wilt voorzien van schaduw, dit type parasol sowieso minder geschikt is. Waar parasol plaatsen als deze een uitkomst is, dat is bijvoorbeeld in een kleinere tuin of op een balkon.

Zweefparasol

beste zweefparasol

Zweefparasols zijn enorm in opkomst. De reden van de populariteit heeft ermee te maken dat het een modern design heeft en daardoor strak oogt, maar ook doordat de standaard samen met de voet niet snel in de weg staan. Hierdoor wordt de loopruimte niet beperkt. Bijkomend voordeel is dat het doek doorgaans een stuk groter is dan bij de klassieke versie, waardoor er voor veel meer schaduw gezorgd kan worden. Da’s weer ideaal wanneer je niet steeds de parasol wilt verstellen, of wanneer er je met een grotere groep mensen in de tuin zit.

Een zweefparasol wordt normaal gesproken samen met de voet geleverd. Het gaat dan doorgaans om materiaal als graniet, een kruisvoet of een voet die je moet vullen. Deze voeten zijn wel een stuk zwaarder, waar het grote doek verantwoordelijk voor is. De voet hoef je aan de andere kant eigenlijk nooit te verplaatsen, omdat het parasoldoek 360 graden kan draaien en dit type kantelbaar is. Zelfs het kopen van een parasol met led is mogelijk, voor een sfeervolle look in de avonduurtjes.

Je hebt aardig wat ruimte nodig om plaats te kunnen bieden aan een zweefparasol. Daarbij is het ook belangrijk om goed te kijken of jouw tuin hier geschikt voor is. Woon je landelijk of ergens aan het water, dan is de kans dat de parasol snel veel wind pakt behoorlijk aanwezig. Je zult dit type al eerder moeten inklappen dan een klassieke parasol.

 

Welke stof parasol?

houten parasol met katoenen doek

Als je denkt dat elke parasoldoek goede bescherming biedt tegen Uv-straling, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Dat blijkt namelijk helaas niet het geval. Het is belangrijk om te kijken naar de zogeheten UPF-waarde van het doek. Kies je voor een UPF tussen de 40 en 50, dan zit je sowieso goed. Hier voldoen de materialen polyester, Sunbrella en Solifin al snel aan.

Een parasol gemaakt van polyester heeft mogelijk wel als minpunt dat na een lang buitenseizoen de parasol verkleurd kan zijn.Een lagere UPF gaat Uv-straling minder goed tegen. Zoek je juist naar een parasol waar je bruin onder wordt, dan heb je een parasol nodig met een UPF van 15 tot 20. Een parasoldoek gemaakt van textileen is dan wat je zoekt. Vergeet alleen niet jezelf regelmatig goed in te smeren met zonnebrandcrème.

 

Hoe maak je een parasol schoon?

beste parasoldoek

Om langdurig van je parasol te kunnen genieten, is het belangrijk om het doek geregeld even schoon te maken. Zand, stof, regen, bladeren en vogelpoep zijn allemaal dingen die de levensduur ervan kunnen beïnvloeden. Het afnemen met een vochtig doekje is meestal al voldoende. Krijg je het vuil hiermee niet helemaal weg, dan is het gebruik van een zachte borstel (eventueel met groene zeep) toegestaan.

Spoel het vervolgens na met water. Kies bij voorkeur een mooie dag uit, zodat het doek hierna goed de kans krijgt om op te drogen. Met bepaalde parasols is het ook mogelijk om het hele doek eraf te halen en vervolgens in z’n geheel onder te dompelen in een sopje van groene zeep. Hang het daarna te drogen.