Welke tuintafel kiezen?

Grote tuintafel met zwarte poten en een houten blad geplaatst op een terras met grote vierkante antraciet tegels

Met onze Nederlandse seizoenen die steeds warmer worden en de zon die zich steeds vaker en langduriger laat zien, speelt ons leven zich meer en meer buiten af. Gezellig tafelen met het gezin, het organiseren van een kinderfeestje of het doen van een vrijdagmiddagborrel samen met je collega’s, een tuintafel biedt je deze mogelijkheden.

Om deze en nog 1001 andere redenen is het hebben van een dergelijke tafel een absolute must, of je nu een grote tuin, postzegeltuintje of alleen een balkon hebt. En dan rijst vervolgens de vraag: welke tuintafel kiezen?

Voor het vinden van dé tuintafel is er eerst een aantal vragen om te beantwoorden. Ga je bijvoorbeeld voor praktisch, of neemt het design toch een belangrijkere plek in? Heb je je zinnen gezet op een vooral duurzame tuintafel zonder onderhoud, of vind je het geen probleem om eens per jaar de schuurmachine erop te zetten en te voorzien van een nieuwe laklaag?
En is er een beperkt budget, of doet de prijs er voor jou juist minder toe? Wij nemen je mee langs alle mogelijke materiaalsoorten en bijbehorende eigenschappen, zodat je voor jezelf snel helder hebt wat jij eigenlijk zoekt in een tafel voor buiten.

 

Eigenschappen materiaal tuintafel

Tuintafels zijn tegenwoordig verkrijgbaar in uiteenlopende materialen. Denk aan wicker, aluminium, roestvrij, kunststof of houten tuintafels.

Wicker

Wicker is al een aantal jaren één van de meest populairste materialen voor tuintafels. Hiermee sla je de plank niet snel mis. Dankzij het vlechtwerk, dat sterk doet denken aan rotan, voegt het een bepaalde speelsheid toe. Het geeft daarmee tegelijkertijd karakter aan niet alleen de tafel zelf, maar ook aan de directe omgeving. In tegenstelling tot rotan is wicker niet gemaakt van riet, maar juist van een sterk kunststof.

Daarmee is het aanzienlijk duurzamer dan het natuurproduct. Het is om die reden ook nog eens nauwelijks onderhevig aan uiteenlopende weersinvloeden en, ook niet onbelangrijk, wicker is nagenoeg onderhoudsvrij. Wel raden we het aan om niet 365 dagen per jaar buiten te laten staan, om de levensduur zo lang mogelijk te houden. Verder zijn tuintafels gemaakt van dit materiaal licht in gewicht, en dus eenvoudig te verplaatsen.

 

Houten tuintafels

Voor een natuurlijke look is de keuze voor een houten tuintafel ook nog altijd snel gemaakt. Kies je voor zo’n tuintafel, welk hout is dan de beste optie? Ga in elk geval voor hout dat is voorzien van het FSC-keurmerk. Dan zit je altijd goed.
Teakhout, afkomstig van de boom Tectona Grandis, is al lange tijd helemaal hot.

Niet alleen omdat de tropische houtsoort een rustieke uitstraling heeft, maar ook vanwege de duurzame eigenschappen. Teakhout heeft namelijk een grote dichtheid en bevat van nature olie. Het heeft om die reden weinig onderhoud nodig en blijft er lang als nieuw uitzien.
Hardhout heeft als eigenschap dat het in de loop van de tijd verweert. Dat zorgt ervoor dat de houten tuintafel een mooie grijstint krijgt. Wil je dat niet, dan is regelmatig onderhoud nodig. Ook zijn (hard)houten tuintafels vrij zwaar, wat onhandig is als je het regelmatig wilt kunnen verplaatsen.

Aluminium tuintafels

Zoek je een materiaal dat niet kan roesten, een moderne uitstraling heeft, licht is in gewicht en betaalbaar, dan is aluminium een uitstekende optie. Ook dit is een veel gekozen materiaal en laat zich goed combineren met andere materiaalsoorten.

Zo is van aluminium tuintafels normaal gesproken alleen het frame gemaakt van dit metaal. Voor het tafelblad kun je denken aan diverse houtsoorten, kunststof of natuursteen. Je hebt twee opties: een complete aluminium tuintafel inclusief blad aanschaffen is de eerste. De tweede is het kopen van alleen een framewerk, om zelf het gewenste tafelblad erbij te bestellen. Een leuke optie voor wie houdt van creatief nadenken en het op maat samenstellen.

 

Roestvrij staal

Roestvrij staal is bij uitstek geschikt voor buitengebruik, zoals in dit geval voor tuinmeubelen. Het materiaal is stevig, van hoge kwaliteit en vrijwel niet onderhevig aan weersinvloeden. Het gaat nagenoeg ook hier weer enkel om het frame dat van RVS is gemaakt.

Overigens, hoewel het zelf niet kan roesten, betekent dat echter niet dat je niet te maken kunt krijgen met roest. In de lucht aanwezige ijzerdeeltjes kunnen namelijk neerstrijken op de tuintafel, en die zijn juist wél gevoelig voor roest. Kies daarom voor een RVS tuintafel die voorzien is van een speciale coating, wat aanhechting van dwarrelende ijzerdeeltjes voorkomt.

 

Een houten tuintafel in het grint met 6 kuipstoelen

Kunststof tuintafels

Ga je voor de meest voordelige optie, dan is kunststof juist een uitstekende keus. Deze tuintafel zonder onderhoud is vooral een idee als je de mogelijkheid hebt om de kunststof tuintafel en eventuele andere tuinmeubels gemaakt van dit materiaal, zo min mogelijk bloot te stellen aan diverse weersinvloeden.

Dek het wanneer het niet gebruikt wordt dus het liefst af met een speciale hoes, of plaats het onder een overkapping of in een schuur. Zo ga je verwering tegen en verleng je de levensduur van het product. Het licht in gewicht zijn van kunststof tuintafels is in dit geval zowel een voor- als nadeel. Het is namelijk naast gemakkelijk te verplaatsen, ook sneller instabiel. Het neerzetten op een zo vlak mogelijke ondergrond is dan belangrijk.

 

Welke tuintafel kiezen op basis van afmeting en design?

Voordat je op Tuinbasis.nl jouw droomtafel vindt, is het om teleurstellingen te voorkomen handig om eerst helder te krijgen waar de tafel precies moet komen te staan. Meet vervolgens op hoeveel ruimte de tuintafel maximaal in mag nemen.

Houd hierbij ook met eventuele met stoelen of een tuinbank rekening, net als met de looproute. Wil je een tuintafel bij loungeset kopen, dan geldt hiervoor hetzelfde. Qua design weet je in elk geval één ding zeker: jouw favoriete exemplaar zit er beslist bij, of je nu van landelijk, modern, een tikkeltje retro, klassiek of eigentijds houdt.