Een loungeset kopen? Let goed op deze dingen!

Een loungeset: de ideale plek om even heerlijk te relaxen en te genieten van je tuin op een zonnige dag. En daarom zien we ze ook bijna in elke tuin tegenwoordig. Een soort verlengstuk van je woonkamer eigenlijk. Waar je lekker met het hele gezin of met vrienden samen even kunt ontspannen of genieten van een gezellige barbecue. Ze zijn er in allerlei soorten, prijzen, maten en modellen. Maar er hangt wel een prijskaartje aan en dus wil je natuurlijk wel graag dat je loungeset lang meegaat. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten wanneer je zo’n loungeset gaat kopen? In deze blog zetten we alle belangrijke zaken even voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je straks lang plezier zult hebben van je nieuwe loungesofa.

 

De juiste maat

Afbeelding van een Elementen
Veel mensen laten zich verleiden door het design of de look van een loungeset. Maar begin bij het begin. Het belangrijkste is dat je voldoende ruimte hebt voor je loungeset. En of deze past op de plek die je in gedachten hebt. Begin dus met het bepalen van de locatie in je tuin voor je loungeset.
Wil je er graag zon of schaduw? Staat een hoekbank mooi of komt juist een stoel- bankset meer tot zijn recht? Waar heb je het meeste privacy en hoor je de buren het minst? Is deze locatie makkelijk bereikbaar wanneer je er ook wilt dineren? En met hoeveel personen kun je er zitten (en bespaar daarbij liever niet op het aantal zitplaatsen)? Meet ook op hoeveel ruimte je precies hebt voor je loungeset. Zo kun je veel gerichter zoeken straks.

 

Welke loungeset kopen?

Nu je weet welke maat je zoekt en hoeveel zitplaatsen je loungeset moet hebben, kun je gaan kijken naar het design of model dat je mooi vindt. Belangrijk is ook dat de loungeset past in de stijl van jouw tuin. Zo wordt het straks een mooi en samenhangend geheel. In een landelijke of natuurlijke tuin zie je vaak rieten of teakhouten loungesets. In een moderne tuin wordt vaak gekozen voor een aluminium loungeset.

Ook de kleur speelt een belangrijke rol. Bedenk echter wel dat lichtere tinten gevoeliger zijn voor vlekken en verkleuringen. Een nieuwe trend tegenwoordig is om de kussens in verschillende kleuren te mixen en matchen. Bepaal ten slotte ook het budget voor je loungeset. Zo heb je een prijsrange waarmee je veel gerichter kunt zoeken. Check ook altijd even of de loungeset inclusief kussens is. Helaas komt het voor dat je achteraf de kussens los moet kopen, omdat deze niet bij de prijs waren inbegrepen. Zonde natuurlijk.

 

Welk materiaal loungeset?

De materiaalkeuze van je loungeset is zeer bepalend voor de duurzaamheid. Je loungeset staat namelijk dag en nacht buiten. En dus is het belangrijk om een materiaal te kiezen dat tegen een stootje kan. Materialen zoals kunststof, teak en wicker zullen niet snel verweren of rotten. Ook is het niet erg wanneer deze vies worden, want je kunt ze snel en eenvoudig weer schoonmaken.
Kies ook voor een weerbestendig materiaal voor de kussens. Het zal namelijk best wel eens gebeuren dat je de kussens tijdens een regenbuitje vergeet op te bergen. Ook bestaan er speciale hoezen voor je loungeset. Schaf deze zeker aan wanneer je graag wilt dat je loungeset een flink aantal jaren meegaat. Berg ook altijd de kussens op in speciale kussenboxen na gebruik.

 

Verstelbare loungeset

Een verstelbare loungeset bank met grijze kussens
Denk ook even na of je eventueel graag een verstelbare loungeset wilt kopen. Bij deze loungesets kun je de tafel en/of rugleuning in verschillende standen zetten. Zo kun je de leuning recht zetten tijdens het diner. En wanneer de zon schijnt, zet je hem in de relaxstand, zodat je even heerlijk kunt zonnen. De tafel kun je in verschillende hoogtes plaatsen. Zo kun je de tafel hoger plaatsen wanneer je wilt dineren. Daarna plaats je hem weer lager voor je drankje of kopje koffie.

 

Loungeset onder overkapping

Een overkapping in japanse stijlen met een groene vijver ernaast

Een andere trend die we steeds vaker zien is om de loungeset onder een overkapping te plaatsen. Of in een half open tuinhuis. En dat is natuurlijk een zeer goed idee voor de duurzaamheid van je loungeset. Zo is deze goed beschermd tegen alle weersomstandigheden. Bovendien zit je er zelf ook lekker droog en warm met bijvoorbeeld een terrasverwarmer. Trendy is ook om zo’n halfopen tuinhuis in te richten met verschillende accessoires zoals een spiegel, kaarsen, vloerkleed of een stalamp.

 

Dining loungeset verstelbaar

Vind je het lastig om te kiezen tussen een tuintafel of loungeset? Ga dan voor de combi dining-loungezet: een loungeset en tuintafel ineen. Zo heb je zowel de voordelen van een tuintafel als een loungeset. Bovendien bespaar je zo ook flink op de kosten van de aanschaf van twee sets.

Bij een verstelbare dining-loungeset kun je de tafel op de gewenste hoogte instellen. Ook de stoelen kun je dan vaak in verschillende standen plaatsen. Zo kun je zowel de tafel als stoelen voor verschillende doelen gebruiken. Denk daarbij aan een uitgebreid diner of even een drankje drinken en aan lekker lui zonnebaden of een boek lezen.
Ga bij de aanschaf van een loungeset altijd voor maximaal comfort. Probeer vooraf daarom altijd verschillende sets uit. En bekijk dan welke voor jou het meest comfortabel is. Sommige mensen houden namelijk van harde kussens en andere juist weer van zachte. Om die reden is proefzitten dus heel belangrijk.